Tõututvustus: Maine Coon

Maine Cooni välimus

Maine Coon kassid on tuntud oma suure kasvu poolest. Tegemist on maailma suurima kassi tõuga. Emased võivad kaaluda kuni 9 kg ja isased koguni  kuni 15kg. Maine Coone võrreldakse tihtipeale ilvesega. Seda nii tema kõrvatuttide, kui ka metsiku välimuse pärast.

Tal on tihe ja vetthülgav karvkate, ning väga paks aluskarv. Õlgadelt on karvkate lühem, kuid külgedelt, seljal ja kõhul pikem.Tugev luustik, ning massiivne, piklik keha. Kael on lihaseline, keskmise pikkusega ja lai. Eriti võimas on kassi rind. Keha on ristküliku kujuline. Keskmise pikkusega lihastes jalad ja suured käpad. Tagajalad ei tohi olla pikemad kui esijalad. Saba on pikk ja peab ulatuma vähemalt õlgadeni.  Maine Coon areneb 3-5 aastaseni

Pea on suur ja massiivne, sirge kontuuriga, ruudu kujuline. Põse luud on kõrged. Nina on keskmise pikkusega. Proffiil on kumer. Koon on massiivne, kandiline ning selgelt piiritletud. Lõug on massiivne ja ühel joonel ülemiste huulte ja ninaga. Suured ja laiad kõrvad, mille otsas on tutid. Kõrvad on väga suured, laia põhjaga ja kitsenevad. Kõrvade vaheline kaugus ei või olla väiksem, kui kõrvade laius. Kõrvad peavad olema suunaga väljapoole. Silmad on suured, ovaalsed, üksteisest laiali asetsevad ja veidi sissepoole kaldu. Silmade värv peab olema ühtlane ja vastama karvkatte värvile.

Maine Cooni iseloom

Hoolimata oma metsikust välimusest on Coonid väga sõbraliku iseloomuga. Nad ei pruugi ise aru saada, kui suured nad on ja kui nad kassipoja moel rinnale pai nuruma tulevad, võivad nad täitsa hinge kinni astuda. Tegu on väga aktiivse tõuga. Nad tahavad liikuda ja avastada, kuid kui seda võimalust pole siis jätavad nad siiski su mööbli terveks. Coonid armastavad jutustada. Nende hääl erineb täielikult kõikidest teistest kassidest. Hoolimata suurusest on nende hääl üllatavalt õrn ja pehme.

Coon on väga südamlik ja lojaalne. Ideaalne tõug lapsele. Eriti soovitatakse Cooni autismi probleemi korral, kuna paljud on tähendanud Coone teraapilisteks.

Indiviiditi võivad Maine Cooni iseloomud äärmustesse erineda. On väga sotsiaalseid isendeid ja on aramaid, kes külaliste saabudes peitu jooksevad. Omaniku lähedust armastavad nad siiski kõik. Neile meeldib osa võtta kõigest millega omanik tegeleb.

Maine Cooni tervis

Maine Coonid elavad keskmiselt 12 aastaseks. Nende peamised terviseprobleemid tulevad nende suurusest. Esineda võib rohkem südamehaigusi ja puusaliigese düsplaasiat. Õnneks on Coonidele välja töödeldud usaldusväärne HCM ehk südamelihase paksenemise geeniuuring. Sellegi poolest tasuks see ka ultraga üle vaadata. Samal ajal võiks ultraga kontrollida ka polütsüstilist neeruhaigust (PKD) ja Spinaalset lihasatroofiat (SMA).

Tasuks veel teada, et Coonidel esineb tavapäraselt sagedamini probleeme silmadega. Sisse poole kasvavad ripsmed ja kolmanda lau kõhre keerdumine on neist probleemidest tüüpiliseimad.

Maine Coonid on oma suure kasvu poolest kohmakamad kui teised kassid. Kui sa omad Maine Cooni ja kodus on avatud rõdu, siis kata see kindlasti võrguga! On palju juhtumeid, kus Coonid on rõdult alla kukkunud ja see on kurvalt lõppenud.

Maine Cooni ajalugu

Maine Coonid on oma nime saanud Maine’i osariigi järgi. Kuna Maine Coone on aretatud juba pea 200 aastat, liigub selle liigi tekke kohta palju legende. Legendide järgi seostatakse Coone nii pesukarudega, Prantsusmaa kuninganna Marie Antoinettega, Cooni nimelise Inglise laevakapteniga ja palju muuga. Kõige tõenäolisemaks versiooniks peetakse, et tõug on aretatud kohalikest lühikarvalistest pikakarvalistega, kes on meremeeste poolt sisse toodud.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s